Sardar Azmoun Pemain Asal Iran Yang Bermain Di club Bola Rusia

naftclub.comSardar Azmoun Pemain Asal Iran Yang Bermain Di club Bola Rusia – Sepak Bola  ialah sukan amat popular di Iran, dengan paduka dan bola tepuk berlaku seperti pesaing rapat. Bola sepak telah jadi sebahagian dari kehidupan orang Iran sejauh beberapa dekad dikala ini dan dimainkan di sekolah, rute, dan kelab sepak bola  di seluruh negara.

Sardar Azmoun Pemain Asal Iran Yang Bermain Di club Bola Rusia

www.youtube.com

Sejarah

Bola sepak dimainkan di Iran seawal tahun 1898, kala kawanan dari Inggeris warga di Esfahan bermain kawanan Orang Armenia. Di barat selatan Iran permainan ini diterbitkan pada tahun 1907 oleh Inggeris pelayar dan pekerja. Pada masa itu mereka bekerja di bandar- bos bandar Bushehr, Khorramshahr, Atasan Abbas dan kincir minyak berarti sejenis Abadan dan Masjed Soleiman di zona Khuzestan, zona terakhir terlebih mempunyai federasi bola sepak.

Kakitangan dengan syarikat yang ada pada tempatan Iran dini kali memandang, dan sehabis itu mula mengutip ganti aktor orang dalam kawanan, walhasil mereka membuat kawanan mereka sendiri. Pemain sepak bola yang masih muda yang ada diIran ini hadapi bentrokan dari sekitar persekitaran soal sosial mereka ini juga mengambil bagian dari dalam permainan “orang yang kafir,” dan suka dipukuli dan dilempari dengan sebuah batu.

Pada tahun 1907, Inggeris Deputi Besar di Tehran Nasi Era Bunga Cecil melandaskan Kejohanan Bola Sepak dini Iran yang hanya mempunyai 3 kawanan: Kedutaan Besar Britain, Bank Kerajaan Parsi dan Syarikat Telegraph Indo- Eropah.

Pada tahun yang seragam, Kelab Federasi Bola Sepak Tehran, sesuatu badan penganjur untuk menyusun perlawanan bola sepak ditubuhkan. Semua kawanan terdiri dari warga Britain di Teheran, walaupun kala kawanan tidak mempunyai cukup aktor, mereka sering- kali memilah penonton Iran untuk datang ke padang dan bermain. Kejuaraan dimainkan di atau dekat Mashq Square. Aktor Iran dini ialah Ikhlas hati Zandi yang bermain dari 1908 hingga 1916. Tempoh ini memandang minat yang lalu jadi meningkat dalam permainan di kalangan orang Iran.

Pada tahun 1910, Samuel M. Jordan, pengetua Sekolah Amerika( dikala ini dikenali berlaku seperti Sekolah Menengah Alborz) di Tehran, memberitahukan bola sepak berlaku seperti sebahagian dari kurikulum sekolah. 4 tahun sehabis itu 1914, permulaan Perang Alam I menamatkan perlawanan dan program bola sepak ini.

Di bahagian lain di selatan Iran,( mis. Atasan sejenis Shiraz) bola sepak diterbitkan oleh pegawai British dari Senapang Parsi Selatan( 1916- 1921) pada kawanan Iran yang mereka perintahkan, yang sehabis itu mendistribusikan permainan di kalangan warga lazim. Tempoh berikutnya Perang Alam 1 memotong perjumpaan dini bola sepak di Tehran.

Sehabis itu 2 tahun sehabis itu, pada tahun 1920, sebagian peminat bola sepak Iran dan Britain melandaskan Federasi Bola Sepak Iran( Majmaa- i Football- i Iran) untuk menekan aktor Iran dan mempopularkan permainan. Instruktur dari Bank Kerajaan Parsi, James McMurray, jadi presidennya, dan beliau dibantu oleh pakar legasi, A. R. Neligan; mereka tiap- masing- masing mengamalkan cawan untuk dihadiahkan pada kawanan yang sukses.

1920 pula memandang konkretisasi kelab bola sepak dini Iran yang dipanggil Kelab Iran. Tidak lama setelah alumni American College dan para anak didik School of Political Science pula membuat kawanan. The Kelab Iran skuad terdiri dari Ikhlas hati Zandi, Herand, Galustyan, saudara Khan Sardar, Azizollah Afkkhami,Sheybani, Mohammad Ali Shokooh, Hasan Meftah, saudara Amir- Aslani, Reza Kalantar, Khajeh- Noori, Reza Rabizadeh, Hambarson, Ashrafi.

Arsip aktor ini memenangi Piala Federasi Tehran pada tahun 1923. Pada tahun yang seragam sesuatu kelab terbaru ditubuhkan dipanggil Kelab Tehran, diiringi dengan kreasi Kelab Sukan Armenia dan Toofan Club, dan pada tahun 1925 Teheran Club mara ke akhir dan menaklukkan Kawanan Alternatif Inggeris Tehran 2- 1.

Dalam tempoh ini sebagian aktor bola sepak yang luang bermain di luar negara, sejenis Hossein Sadaghiani dan saudara- kerabat Khan- Sardar, yang bermain di Federasi Bola Sepak Belgia, kembali ke Iran. Hossein Sadaghiani ini misalnya sesudah kembali ke negara Iran buat sebaliknya lama dari benua Eropa, membantu utnuk menubuhkan sebuah klub sepak bola sejak dini yang ada di Mashhad. Sejauh satu tahun tinggal di Mashhad, beliau menyusun perlawanan bola sepak antara kelab dan Konsulat Jeneral Britain. Dikala saat sebelum ini, bola sepak hanya dimainkan oleh warga asing di Mashhad( sangat penting pegawai Administratur Telegraph dan Konsulat Jeneral Britain).

Di tempat- tempat yang tidak menghiburkan kehadiran asing yang ketara, sejenis Ardabil, kelihatannya permainan ini diterbitkan pada tahun 1920 oleh para anak belia yang telah menghabiskan beberapa lama di Kaukasus.

Pada tahun 1950- an dan dini 60- an, bola sepak telah jadi sukan yang popular di Iran, dan kawanan dari Khuzestan dikira amat sukses. Tehran sehabis itu lambat- laun mula jadi ibu kota bola sepak Iran, dan banyak kelab hebat mencuat dari sana. Shahin FC, Oghab FC, dan Taj, semua kawanan Tehran ditubuhkan pada pertengahan tahun 1940- an dan lagi aktif.

Oleh kerana nilai kawanan kelab lalu jadi meningkat, perlunya federasi kebangsaan jadi jelas, dan dari tahun 1960, melainkan beberapa tahun, federasi bola sepak seluruh negara telah wujud di Iran. Piala Takhte Jamshid, Federasi Azadegan dan pula IPL jadi yang amat berarti. Wanita tidak dibenarkan menghadiri kejuaraan bola sepak laki- laki.

Kawanan bola sepak kebangsaan Iran( Team Melli)

Pelopor kawanan bola sepak kebangsaan Iran

Tehran XI

Pada tahun 1926 Tehran XI( aktor terpilih dari Kelab Tehran, Toofan dan Kelab Sukan Armenia) melakukan penjelajahan melampaui sempadan ke Dasar, USSR, ini ialah perlawanan bola sepak dini untuk kawanan Iran. Kawanan Tehran Select ini ialah pelopor Kawanan bola sepak kebangsaan Iran.

Pada tahun 1929 sudah tiba masanya untuk kunjungan kembali, dan oleh itu kawanan dari Dasar diundang untuk bermain di Tehran pada akhir November. Untuk menarik minat turis, rumput telah ditanam di padang bola milik negara. Yang terakhir dari 3 permainan, yang segenap dimenangi oleh seorang pelawat, yang juga dihadiri oleh seorang yang bernama Abdolhossein Teymourtash, menteri badan yang berkuasa. Kekalahan yang memalukan, menderita di tanah air, memunculkan keresahan besar, walhasil beberapa anak belia melepaskan bola sepak seragam sekali.

Baca Juga : Liga Pro Yang Ada Pada Teluk Di Persia, Sejarah Pembentukan Liga Pro Persia

Pada tahun- tahun berikutnya minat dalam bola sepak lalu jadi menyusut, dan catatan khabar hampir tidak berikan ketahui perihal perlawanan yang sah. Namun, semua ini bertukar dengan kepulangan putera kewenangan Mohammad Reza Pahlavi dari Switzerland pada tahun 1936 dan kedatangan Thomas R Gibson pada tahun 1930- an untuk meningkatkan permainan.

Arahan jurulatih: Mir Mehdi Varzandeh

Seorang laki- laki dapat dikenang, yang bersedekah pada bola sepak Iran kala tempoh Perang Alam Satu. Hossein Sadaghiani jadi aktif dalam berapat pengetahuan hal permainan dan pula dengan perkembangan bola sepak, beliau jadi arahan jurulatih kawanan kebangsaan Iran yang sehabis itu melatih kawanan bola sepak Universiti Tehran. Perlawanan dini yang orang Iran kawanan bola sepak kebangsaan dimainkan pada 25 Ogos 1941 pada jam Afghanistan.

Pada tahun 1942, kala Angkatan Berapat terdapat di Iran, Kawanan bola sepak kebangsaan Iran menewaskan kawanan British Military XI dalam perlawanan perkawanan yang dimainkan Tehran.

Barisan kawanan Iran ialah: Abbas Qarib, Jamshid Malekshahi, Bakhtiar, Mansour Hajian, Abbas Tandidehgar, Akbar Toofan, Fathollah Minbashian, Abbas Qarib, Teragung Farzanegan, Ahmad Izadpanah dan 2 lagi aktor. Arahan jurulatih kawanan itu Hossein Sadaghiani. Barisan tentera XI Tentera Inggeris tertera aktor sejenis Wilf Mannion, Migger dan Bick, Bertie Mee, Jimmy McCabe.

Tempoh Setelah Perang Alam Kedua

Pada tahun 1960- an dan 1970- an Iran memantapkan dirinya berlaku seperti salah satu kawanan sangat atas di Asia, memenangi Piala Asia dalam 1968, 1972 dan 1976, salah satunya kawanan yang memenangi kejohanan 3 kali berangkaian. Pada tahun 1964 Iran memenuhi determinasi untuk Sukan Olimpik, tetapi mereka berumah di tempat terakhir dalam arsip mereka dengan satu mata yang seri 1- 1 melawan Mexico. Iran pula layak untuk 1972, 1976 dan 1980 Sukan Olimpik. Pada tahun 1978, Iran layak jadi yang dini Piala Alam, diadakan di Argentina. Pada tahun 1980- an Perang Iran– Iraq menghalang perkembangan kawanan kebangsaan dan Iran terabaikan dari beberapa Piala Alam kerana menarik diri dari kadar kelayakan. Setelah 2 puluh tahun kehilangan Iran, beliau layak untuk Piala Alam Bola Sepak 1998 dan menulis kemenangan dini di Piala Alam, dengan menaklukkan Amerika Syarikat 2–1. Team Melli pula baru- terkini ini telah memenuhi determinasi untuk Piala Alam FIFA 2006 dan Piala Alam FIFA 2014.

Kawanan kebangsaan belia

Iran mengetuai kawanan kebangsaan anak belia sangat penting di U17, U20 dan U23 tahap telah mencapai keberhasilan biasa.

U17

Kawanan kebangsaan U17 dini kali layak ke Pertandingan AFC U- 16 pada tahun 1996. Iran berumah di tempat kedua di Pertandingan AFC U- 17 2000, sesudah tidak terkalahkan di kadar arsip dan menaklukkan Vietnam 4- 0 di separuh akhir. Iran berpulang di akhir untuk Oman, tetapi memenuhi determinasi untuk Piala Alam FIFA U17 pada tahun 2001. Pada tahun 2008 Iran memenangi Kejohanan AFC U16 buat dini kalinya sesudah menaklukkan Korea Selatan di kadar akhir. Hasilnya, Iran pula layak ke Piala Alam kedua mereka pada tahun 2009.

Kawanan Bola Sepak yang lain

Kawanan futsal kebangsaan Iran: Kawanan futsal kebangsaan Iran mengambil alih Iran dalam kejuaraan futsal antarabangsa dan dikendalikan oleh Suruhanjaya Futsal Perhimpunan Bola Sepak Iran.” Kings of Asian Futsal” sejauh ini ialah kawanan Asia terkuat dan salah satu kawanan terbaik di alam untuk Futsal World Ranking. Warga Iran ialah kontestan umum Piala Alam Futsal FIFA yang menggapai tempat ketiga pada 2016 sesudah melenyapkan kawanan alternatif, Brazil. Iran yang telah menang sejak dini Piala pada Konfederasi olahraga Futsal yang ada pada 2009 dan juga pula untuk menggapai tempat yang kedua ini juga ada di Grand Prix de Futsal yang sudah banyak dikenal berlaku seperti pada Futsal Mini- World Cup dalam berbagai tipe.

Kawanan bola sepak pinggir laut kebangsaan Iran: Iran telah memenangkan AFC Beach Soccer Championship sebesar 2 kali( 2013, 2017) dan telah terdapat di kedudukan 4 sangat atas dalam masing- masing tipe. Iran pula luang mencuat dalam Piala Alam Bola Sepak Pinggir laut FIFA sebesar 7 kali, mara ke kalangan akhir dalam 3 kali( 2013, 2015, 2017), dan terdapat di tempat ketiga sekali( 2017).

Sardar Azmoun Pemain Dari Iran Yang Bermain Di club Rusia

Sardar Azmoun( Persia:سردارآزمون; lahir 1 Januari 1995) ialah pemain sepak bola profesional Iran yang bermain untuk klub Rusia Kulminasi Saint Petersburg dan golongan nasional Iran berlaku seperti agresor.

Azmoun melakukan debutnya untuk golongan nasional Iran pada tahun 2014 pada baya 19. Beliau telah jadi aktor reguler bersama Golongan Melli yang bermain di Piala Asia AFC 2015 dan 2019 serta Piala Alam FIFA 2018. Hingga Oktober 2020, dia telah mencicipi 33 sukses dalam 51 kejuaraan.

Sesudah Alireza Jahanbakhsh, Azmoun ialah aktor Iran sangat mahal kedua sepanjang masa. Beliau ialah aktor Iran sangat belia yang mencicipi sukses dalam kejuaraan Federasi Champions, serta pemegang rekor Iran untuk sukses sangat banyak yang dicetak di Federasi Champions dengan 4 sukses.

Pekerjaan klub

Tahun- tahun awal

Untuk Sardar, beliau dini kali diterbitkan dengan olahraga ini kala beliau mulai menendang bola kala lagi dalam penjelajahan keluarga di Turkmenistan kala beliau dewasa 9. Dia membuka profesinya di Oghab Gonbad dari Gonbad- e Kavus. Beliau pula bermain bola voli dan diundang ke golongan voli nasional U- 15 Iran. Sesudah beberapa tahun, dia bergabungan dengan Shamoushak Gorgan, dikala saat sebelum bergabungan dengan Etka Gorgan, yang bermain di Bagian 1 Iran pada disaat itu.

Sepahan

Pada baya 15, Azmoun bergabungan dengan barisan anak belia Sepahan. Sebaliknya dia mencuat untuk klub sejauh kejuaraan perkawanan pra- masa mereka di luar negeri di Turki, dia tidak membuat penampilan profesional untuk klub disaat Sepahan memenangkan Federasi Membela Iran 2011- 12 dan mengangkat alarm jam.

Sejauh era 2012- 13, bantuan penampilan luar umum Azmoun di golongan anak bawang Iran, Sardar jadi target beberapa klub Eropa, yakni Rubin Kazan. Azmoun jadi Legiuner sangat belia Iran kala sehabis itu tahun itu dia dipindahkan ke Rubin Kazan pada baya 17.

Rubin Kazan

Era 2012–13

Pada Januari 2013, Azmoun menyongsong usulan dari golongan Rusia Rubin Kazan untuk bergabungan dengan mereka; Sebaliknya itu dia menciptakan minat dari 2 golongan Iran, Persepolis dan Esteghlal, serta usulan kontrak golongan berarti di Sepahan. Beliau memilah untuk bekerja dengan Persembahan Berdyev yang berdialog Turkmenistan dan jadi aktor sepak bola dini Iran di Federasi Berarti Rusia. Di era pertamanya di klub, dia membuat 8 penampilan untuk golongan bekal klubnya, mencicipi 2 sukses dan menyongsong satu kartu kuning. Beliau pula dipilih untuk skuad hari kejuaraan 18 orang pada beberapa kesempatan, tetapi karam melakukan debut seniornya.

Era 2013–14

Pada 25 Juli 2013, Azmoun melakukan debutnya untuk golongan berumur dalam kejuaraan Federasi Eropa UEFA melawan Jagodina, masuk berlaku seperti aktor pengganti menit ke- 73 disaat Rubin sukses 1- 0. Pada 29 Agustus, dia mencicipi sukses pertamanya hanya dalam penampilan berumur keduanya untuk Rubin dalam kemenangan 3- 0 Federasi Europa melawan Molde, masuk berlaku seperti aktor pengganti pada menit ke- 64. Beliau melakukan debut federasi dengan satu sukses dan assist pada 6 Oktober 2013, masuk berlaku seperti aktor pengganti pada menit ke- 72 dalam kemenangan 5- 1 atas Anzhi Makhachkala.

Pada 27 Maret 2014, klub Federasi Berarti Inggris Arsenal dikabarkan mengajukan ajuan£ 2 juta pada Kazan untuk memindahkan Azmoun yang dewasa 19 tahun, yang menyebabkan minat dari AC Milan, Juventus, Liverpool, Tottenham, dan Barcelona pula.

Baca Juga : Tim Calabria Serie B Italia Terbaik Saat Ini

3 hari sehabis itu, dia mencicipi sukses federasi keduanya untuk Rubin Kazan dengan kekalahan 2- 1 dari Rostov. Pada 6 April, dia mencicipi sukses dalam kekalahan Rubin Kazan dari Kulminasi St. Petersburg. Dalam kejuaraan melawan Krylia Sovetov pada 10 Mei, Azmoun masuk berlaku seperti aktor pengganti pada menit ke- 55, mencicipi sukses dan memberikan assist dalam kemenangan 4- 0.

Era 2014–15

Pada 4 Juli 2014, Rubin Kazan melansir melalui website legal mereka jika Azmoun akan tetap di klub meski ada usulan memindahkan dari Arsenal, Liverpool dan Kulminasi St. Petersburg. Beliau mencicipi sukses Rubin Kazan dalam hasil timbal 1- 1 melawan Hellas Verona dalam kejuaraan perkawanan pramusim pada 27 Juli 2014. Beliau mencicipi sukses pertamanya era ini dalam hasil timbal 1- 1 melawan Terek Grozny di menit ke- 87. Pada bersamaan pada 30 Oktober, dia mencicipi sukses dalam kemenangan mereka atas Spartak Moscow di Piala Rusia 2014- 15.