Liga Provinsi Teheran Dan Juga Sistem liga bola sepak Iran – Iranian football league system

Liga Provinsi Teheran Dan Juga Sistem liga bola sepak Iran – Aliansi Area Tehran, dahulunya dikenali selaku Kejohanan Kelab Tehran merupakan aliansi bola sepak penting dari Area Tehran serta terletak di tangga ke- 5 dalam piramid bola sepak Iran sesudah Bahagian ke- 3. Beliau merupakan sebahagian dari AFCprogram Vision Asia. – naftclub.com

Liga Provinsi Teheran Dan Juga Sistem liga bola sepak Iran

matchdayarsenal.blogspot.com

Ditubuhkan pada tahun 1920, beliau merupakan aliansi bola sepak tertua yang sedang diadakan di Iran. Tehran Clubs Championship sempat jadi penerbangan paling atas Tehran serta Iran alhasil 1973 apabila Takht Jamshid Cup ditubuhkan buat awal kalinya. Sepanjang tahun 1970- an kompetisi kelab Tehran kehabisan kepentingannya serta nyaris seluruh kelab paling atas Tehran mengutip bahagian dalam Takjt Jamshid Cup.

Revolusi Iran pada tahun 1979 mengakhiri seluruh aliansi serta piala bola sepak di Iran sepanjang satu masa serta masa 1979–80 didiamkan belum berakhir buat menggemparkan kebengisan dalam perlombaan pertemanan antara saingan terbanyak Tehran, Esteghlal serta Persepolis. Pada tahun 1980- an kerana Perang Iran- Iraq tidak terdapat aliansi kebangsaan yang diadakan sampai akhir perang pada tahun 1988 serta, selaku hasilnya, kompetisi kelab Teheran sekali lagi merupakan penerbangan paling atas Iran serta Tehran serta nyaris seluruh bintang bola sepak serta pakar Iran Team Melli main dalam aliansi ini.

Masa 1990- 91 merupakan masa terakhir di mana kelab- kelab paling atas Tehran mengutip bahagian dalam aliansi ini serta masa selanjutnya mereka berasosiasi dengan Aliansi Azadegan yang terkini ditubuhkan serta dengan itu kompetisi kelab- kelab Tehran terus menjadi pudar serta berpindah ke piramid bola sepak Iran tingkatan ke- 4 serta setelah itu dengan konkretisasi aliansi membela Iran pada masa 2001- 02 sampai langkah ke- 5 piramid bola sepak Iran.

Sejarah

Ditubuhkan pada tahun 1920, buat awal kalinya terdapat perlombaan bola sepak di Parsi, buat dekad awal, piala itu terdiri dari sebagian kelab Iran tercantum Iran Club, Bank Shahi serta suatu kelab Inggeris ekspatriat Inggeris yang bermukim di Tehran. pada tahun 1930- an, gerombolan Iran yang sangat berhasil merupakan Tofan serta pada tahun 1940 Shahin serta Daraei timbul selaku kompetitor terkini buat Tofan, Pada tahun 1946 kelab berbasikal Tehran menubuhkan gerombolan bola sepak, yang mengubah namanya jadi Taj pada tahun 1949 serta mengambil alihṬofan selaku salah satu dari 3 kelab paling atas Tehran.

Saat sebelum tahun ini tidak terdapat aliansi nasional yang diadakan di Iran serta tiap provinsi Iran memiliki aliansi tempatan yang terpisah buat mereka serta kelab bola sepak dari Teheran lazim mengutip bahagian dalam aliansi ini. Sepanjang lebih dari separuh era kelab terutama Iran serta Tehran tercantum Taj, Shahin, Daraei antara lain memiliki kompetisi hebat atas kemampuan Tehran Clubs Championship yang selesai dengan pembubaran Shahin serta Daraei tiap- tiap pada tahun 1967 serta 1968.

Pada tahun 1980- an serta kerana perang Iran- Iraq tidak terdapat kompetisi kebangsaan diadakan di Iran alhasil aliansi bola sepak area Teheran merupakan kegiatan yang sangat berarti dalam kalendar bola sepak Iran.

Sistem aliansi bola sepak Iran- Iranian football league system

The Sistem aliansi bola sepak Iran merupakan satu siri aliansi yang silih berhubungan buat bola sepak kelab di Iran.

Struktur

Bentuk ketika sudah dilaksanakan semenjak tahun 2001. The Aliansi Kesatu Iran( IPL) merupakan langkah paling tinggi bola sepak kelab di Iran. Beliau pula dipanggil Piala Teluk Parsi. Di bawahnya merupakan Aliansi Azadegan, pula dikenali selaku bagian 1, yang terdiri dari satu berkas 2 puluh gerombolan. Satu langkah lebih jauh dari itu merupakan Pembahagian ke- 2 yang terdiri dari 40 gerombolan diedarkan dengan cara menyeluruh pada 4 berkas.

Baca Juga : Tim sepak bola nasional Iran

Satu tahap ke dasar, serta aliansi terakhir di semua negeri, merupakan Pembahagian ke- 3. Langkah ini memiliki 5 berkas serta 60 gerombolan. Tiap berkas mengandungi gerombolan yang terletak di area negeri yang serupa. Langkah akhir sistem bola sepak terdiri dari 31 area aliansi. Gerombolan tempatan dari tiap provinsi mengutip bahagian dalam aliansi ini, serta sebagian aliansi dibahagikan pada bahagian yang lebih jauh.

Sistem ini berperan dengan sistem promosi- degradasi, yang berarti bahawa gerombolan dari langkah sistem yang sangat kecil bisa buatnya ke tingkatan atas sehabis sebagian tahun. Angka gerombolan di tiap aliansi kerap berganti dari masa ke masa, kerana minimnya pengurusan handal di tingkatan sistem yang lebih kecil. Pada era ini IPL merupakan salah satunya aliansi yang dikira handal, meski banyak peraturannya hal keringanan serta pengurusan kelab dilanggar. Tidak tidak sering gerombolan di tingkatan dasar sistem mengubah julukan gerombolan kerana permasalahan pembelanjaan ataupun gerombolan menarik diri seluruhnya dari perlombaan. 4 tingkatan paling atas sistem dikendalikan oleh Perhimpunan bola sepak Iran, sedangkan aliansi tingkatan dasar dikendalikan oleh jawatankuasa bola sepak area tiap- tiap.

Sejarah

Saat sebelum tahun 1970

Saat sebelum tahun 1970- an, Iran tidak memiliki aliansi bola sepak kebangsaan rasmi. Sebilangan besar kelab mengutip bahagian dalam kompetisi di bos ataupun area mereka. Oleh itu pemenang Aliansi Kesatu Tehran diamati selaku Pemenang bola sepak Iran. Kerana pendapatan mereka di Aliansi Kesatu Tehran, Shahin Tehran serta Taj, hari ini dikenali selaku Esteghlal, merupakan gerombolan yang sangat popular pada era ini. Pula Daraei serta Cocok Tehran merupakan kelab yang berhasil di Tehran aliansi sendiri.

Aliansi Tempatan

Pada tahun 1970, Aliansi Tempatan ditubuhkan. Untuk awal kalinya, aliansi ini terdiri dari gerombolan dari banyak bos serta area lain tercantum Sepahan dari Isfahan serta Azerbaijan Timur kelab populer Traktor. Pemenang bola sepak Iran yang awal kali dikenali merupakan Taj sesudah memukul Cocok Tehran 2- 1 di akhir Aliansi Tempatan 1970–71. Peristiwa setengah akhir antara Taj serta Persepolis pula amat berarti buat kompetisi antara kedua- dua kelab. Yang kedua serta terakhir versi Aliansi Tempatan dimenangi oleh Persepolis.

Takht Jamshid Cup

Pada tahun 1972, Takht Jamshid Cup ditubuhkan selaku aliansi kebangsaan serta merangkumi gerombolan dari semua negeri. The Perhimpunan Bola Sepak Iran sudah menyudahi buat menciptakan aliansi yang seragam dengan aliansi bola sepak Eropah. Aliansi dikenal Takht- e Jamshid, kuno Achaemenid bunda kota yang dikenali di luar Iran selaku Persepolis. Takht Jamshid Cup terdiri dari 2 simpati kelab di Masa 1973- 74. Persepolis jadi pemenang awal Takht Jamshid Cup, 2 mata di hadapan saingan Taj.

Saat sebelum permulaan Masa 1974–75, jumlah gerombolan bertambah dari 2 simpati jadi 16 gerombolan. Esteghlal mencapai gelaran Takht Jamshid Cup yang awal sehabis memenangi aliansi di hadapan Persepolis. The 1975-1976 Piala Takht Jamshid ini yang sudah dimenangi oleh Persepolis dengan sebuah persembahan yang sangat hebat oleh hikayat pada sepak bola di negeri Iran Ali Parvin. Gerombolan tempat kedua merupakan yang lain Tehran kelab berdasarkan, Homa. 2 masa selanjutnya dimenangi oleh Cocok Tehran di dasar jurulatih Hassan Habibi. Cocok Tehran memenangi kompetisi mereka 2 kali di hadapan Persepolis. Pada era ini Takht Jamshid Cup merupakan salah satu aliansi bola sepak terkuat di Asia. The Gerombolan bola sepak kebangsaan Iran berhasil pada tahun 1976 ketiga beruntun Piala Asia AFC serta berkelayakan 1978 buat Piala Bumi FIFA untuk awal kalinya dalam asal usul negeri.

The 1978–79 Piala Taksh Jamshid masa dibiarkan kerana Revolusi 1979. Nawaz mendahulukan aliansi sesudah 2 simpati perlawanan di depan Persepolis serta Taj.

Revolusi 1979 serta 1980- an

Diakibatkan oleh Revolusi Islam serta pula Perang Iran– Iraq, Takht Jamshid Cup dibubarkan serta pula aliansi dasar tidak tertata. Sekali lagi pemenang Aliansi Area Tehran diamati selaku Pemenang bola sepak Iran. Aliansi dipahami oleh Persepolis dengan 5 judul serta Esteghlal dengan 2 kompetisi. Pada tahun 1987 Aliansi Shahrivar ke- 17 terbuat dengan gerombolan terutamanya dari Tehran, namun pula dengan kelab dari sebagian bos lain. Aliansi dimenangi oleh Persepolis menjelang Daraei. Oleh kerana aliansi itu ialah sebahagian dari Aliansi Provinsi Tehran, gelaran Persepolis hari ini tidak diperoleh selaku kompetisi kebangsaan.

Aliansi Qods

Pada tahun 1989 Aliansi Qods dibangun selaku aliansi bola sepak kebangsaan Iran. Pemenang bola sepak rasmi Iran awal semenjak revolusi merupakan Esteghlal. Sesudah cuma satu masa Aliansi Qods dihapuskan.

Aliansi Azadegan

Pada tahun 1991 Aliansi Azadegan dibangun selaku penerbangan paling atas bola sepak Iran. Aliansi ini dikenal selaku Aliansi Azadegan buat meluhurkan orang Iran narapidana perang yang dibebaskan. Azadegan berarti yang dibebaskan dalam Parsi. Aliansi dimulakan dengan bentuk 12 gerombolan yang awal masa. Di dalam 1992–93 Aliansi Azadegan masa aliansi mengganti formatnya. 16 kelab mengutip bahagian dalam 2 berkas lapan gerombolan. Cocok Tehran merupakan pemenang dalam kedua- dua masa.

Esteghlal diturunkan buat awal kalinya dalam asal usul mereka pada tahun 1993. Saat sebelum permulaan 1993–94 masa, aliansi mengganti formatnya sekali lagi. 14 gerombolan mengutip bahagian dalam satu berkas. Saipa memenangi gelaran Aliansi Azadegan, merangkul 3 mata naib pemenang Persepolis. Cuma satu tahun setelah itu bentuk aliansi diganti lagi. 24 kelab mengutip bahagian dalam 2 berkas yang terdiri dari 12 gerombolan. Saipa menjaga gelaran mereka di akhir menentang Esteghlal.

Saat sebelum permulaan 1995–96 Aliansi Azadegan masa, aliansi mengganti formatnya sekali lagi. 16 gerombolan mengutip bahagian dalam satu berkas alhasil tahun 1999. Persepolis merupakan pemenang di 1995–96, 1996–97dan 1998–99, sedangkan Esteghlal jadi pemenang di 1997–98 masa. Pada tahun 1999 aliansi dikurangkan pada 14 gerombolan. Persepolis memenangi Aliansi Azadegan 1999–2000 masa, tertinggal 7 mata berbanding saingan Esteghlal. The 2000–01 masa merupakan tahun terakhir Aliansi Azadegan selaku aliansi bola sepak tingkatan paling atas Iran. Esteghlal jadi pemenang dalam aliansi 12 gerombolan.

Aliansi Membela Iran

The 2001–2002 masa melihat permulaan aliansi bola sepak handal awal di Iran. Sayangnya banyak yang berkata bahawa aliansi terkini cuma handal serta tidak memiliki banyak bagian yang dibutuhkan dalam aliansi membela. Pendapatan pemeran sudah bertambah dengan ketara serta positif lain dalam aliansi merupakan kedatangan gerombolan provinsi serta kemampuan anom yang dibanggakan oleh tiap gerombolan IPL.

Gerombolan senang Foolad Sepahan, Foolad Khouzestan, Zob Ahan FC serta Esteghlal Ahvaz sudah membuktikan bahawa mereka bisa berkompetisi, meski mereka tidak berfokus di Tehran. Aliansi cuma bisa lalu jadi lebih bagus, serta banyak yang berambisi aliansi ini bisa menolong bola sepak Iran, dari bidang kenaikan kualiti serta nama baik.

Pada 12 Ogos 2006, Perhimpunan Bola Sepak Iran menyudahi buat mengubah julukan aliansi sekali lagi. Julukan aliansi pada mulanya merupakan Piala Teluk Parsi yang kemudiannya berganti jadi julukan ketika Aliansi Membela Teluk Parsi. Ini dicoba buat mengiklankan julukan Teluk Parsi, bukannya banyak alterasi yang dipakai oleh sebagian negeri serta badan yang mana Iran desakan tidak benar. Logo aliansi pula diganti, dengan juara diseleksi dari lebih dari 130 reka wujud serta dilancarkan pada 14 November 2006.

Mereka lalu jadi lebih normal serta lama- lama yang membuat banyak orang mempersoalkan bahawa aliansi terkadang mundur. Saipa merupakan gerombolan ke- 6 yang memenangi versi terkini ke- 6 aliansi yang berarti 6 gerombolan yang berbeza memenangi 6 aliansi beruntun. Namun pada 2008 Persepolis ini juga sudah mendapatkan kembali gelaran sehabis 6 tahun yang lalu dengan kemenangan yang sangat dramatik sekali lagi dengan saingan Sepahan pada menit yang ke -96 perlawanan akhir serta jadi gerombolan awal yang memenangi 2 gelaran dalam versi terkini Aliansi Iran.

Baca Juga : Tim Calabria Serie B Italia Terbaik Saat Ini

Masa berikutnya Esteghlal melaksanakan masalah yang serupa serta memenangi aliansi buat kali kedua pada hari perlawanan terakhir. Setelah itu, Sepahan memahami aliansi dengan memenangi gelaran dalam 3 masa beruntun. Pada era ini Sepahan menggenggam Aliansi Membela Iran rekod kompetisi dengan 4 gelaran tadinya serta baru- baru ini mereka menaikkan kelima dalam beker mereka dengan kompetisi masa 2014–15.

Sepahan S. C.

Kelab Sukan Foolad Mobarakeh Sepahan( Parsi:باشگاهورزشیفولادمبارکهسپاهان), Umumnya dikenali selaku Sepahan S. C., merupakan orang Iran sukan kelab yang berfokus di Isfahan. Mereka main dalam perlombaan tingkatan paling tinggi Iran yang dikenali selaku Aliansi Membela Teluk Parsi. Dengan 5 kompetisi, merupakan salah satu kelab bola sepak sangat berhasil di Iran. Dalam Masa 2002–03, mereka jadi gerombolan bukan Tehran awal yang memenangi gelaran Aliansi Iran. Mereka pula ialah kelab bola sepak Iran awal yang memenangi 3 gelaran beruntun dalam asal usul Aliansi Bola Sepak Iran.

Sepahan merupakan salah satu kelab bola sepak sangat berhasil di Iran semenjak konkretisasi Aliansi Membela Iran pada tahun 2001, dengan 5 kompetisi IPL serta 4 Piala Hazfi judul. Mereka pula ialah kelab Iran awal yang menggapai Aliansi Juara- Juara AFC akhir dalam 2007 serta berkelayakan buat main di Piala Bumi Kelab FIFA 2007 pada tahun yang serupa.

Sepahan Football Club umumnya populer dengan pengurusannya yang berhasil serta tidak berubah- ubah dan perguruan tinggi mudanya dalam sistem bola sepak Iran. Dengan memenangi banyak jubin semenjak tahun 2003, mereka berhasil memberhentikan kekuasaan seluruhnya 2 kelab populer, Persepolis serta Esteghlal, dalam sistem bola sepak Iran. Kelab merupakan bahagian bola sepak dari Kelab Sukan Foolad Mobarakeh Sepahan serta dipunyai oleh Syarikat Mobarakeh Steel.

Catatan

1. Taj mengubah namanya jadi Esteghlal pada tahun 1979.

2. Shahin mengubah namanya jadi Persepolis pada tahun 1968, yang pada gilirannya berganti jadi Piroozi pada tahun 1986; namun julukan lama Persepolis sedang dipakai selaku opsi pada Piroozi di Iran.

3. Aliansi Azadegan saat ini jadi julukan bahagian paling tinggi ke- 2 di Iran, cuma IPL yang lebih besar.

Kejohanan

Jumlah kompetisi kebangsaan yang digapai oleh kelab bola sepak di Iran semenjak itu 1970. Tidak seluruh kompetisi betul- betul kebangsaan dalam tempoh itu( 1979- 1991) dengan cuma mengaitkan gerombolan dari bunda kota, Tehran.